Over Chocolade


Cacao
 
We kunnen de cacao die wordt gebruikt voor chocolade ruwweg in 2 soorten onderverdelen: Bulk cacao en fine cacao. 

Bulk cacao 
Bulk cacao wordt veruit het meeste gebruikt door de grote bedrijven in de markt. De meeste chocoladerepen die je in de schappen bij de supermarkt vindt zijn hiervan gemaakt. De kwaliteit van deze cacao is minder van belang en de smaak is minder uitgesproken. Door de vele toevoegingen krijgt de fabrikant altijd zijn gewenste, constante smaak.   

 Fine cacao 
Bean to bar chocolademakers maken gebruik van fine cacao. Cacao van de hoogste kwaliteit die gebruikt wordt voor een reep. Als je wat meer thuis bent in deze wereld kan je haast proeven waar een bepaalde reep (de cacao) vandaan komt. Doordat er cacao uit 1 specifiek gebied in een reep zit en er weinig tot geen toevoegingen in zitten is de basissmaak van de cacao hier veel meer van belang. 

 Bean to bar 
We hebben het over bean to bar chocolade als chocolademakers het hele productieproces zelf in handen hebben. Van boon tot chocolade. Ze kopen de (fine) cacao tegen een eerlijke prijs in, roosteren, malen en produceren (veelal naar eigen receptuur) uiteindelijk een heerlijke chocoladereep. 

 Het verschil 
Het verschil tussen deze twee soorten zit hem in smaak, prijs, en beschikbaarheid. Bulkcacao, de naam zegt het eigenlijk al, is de goedkope cacao die gebruikt wordt voor het merendeel van de chocolade zoals wij die kennen.   

Fine chocolate kopen
Ook wij vinden de standaard repen uit de supermarkt soms best lekker. Echter, ga je voor een goede fles wijn naar de supermarkt of naar een speciaalzaak? Wil je echt chocolade van een goede kwaliteit proeven én eerlijke chocolademakers stimuleren? Dan kun je beter gaan voor fine chocolate.  

De bittere realiteit
Cacaoboeren zijn decennialang onderbetaald. Die onderbetaling heeft heel veel schadelijke gevolgen. Niet alleen voor de cacaoboeren zelf, maar ook voor de natuur. Door de minimale vergoeding die de boeren krijgen voor de cacao zijn zij niet in staat een gezond bedrijf te runnen en afhankelijk van allerlei externe partijen.

Verwoesting van de natuur
De boeren hebben een eerlijke prijs nodig om in hun onderhoud te kunnen voorzien en om te voorkomen dat ze naar andere middelen grijpen om hun oogst te vergroten. In Ivoorkust en Ghana (de twee grootste producenten van bulk cacao) zijn er hele regenwouden verdwenen omdat de boeren illegale plantages opzetten in natuurgebieden en beschermde parken.

Dit moet anders

Tony’s Chocolonely
Zijn er dan helemaal geen grote partijen die zich inzetten tegen deze ongelijkheid? Zeker wel! Sterker nog, een voorloper in deze strijd komt uit Nederland en is de alom bekende chocolademaker Tony’s Chocolonely. Deze repen liggen tegenwoordig in iedere supermarkt en zijn te herkennen aan de kleurrijke wikkels. Hoewel wij Tony’s Chocolonely niet rekenen tot de traditionele kleine bean to bar chocolademakers verdienen zij zeker een vermelding voor hun strijd tegen de ongelijkheid in de cacao industrie.

Prijs
De prijs voor kwaliteitschocolade ligt hoger dan de gemiddelde chocolade in de supermarkt. Net zoals dit natuurlijk geldt voor andere producten zoals goede wijn en koffie. Dit is echter goed te verklaren doordat het productieproces veel langer duurt en de productiecapaciteit vaak veel kleiner is dan bij de grote producenten. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van dit gegeven en sluiten we fine chocolate steeds meer in onze armen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op en we helpen je graag verder.

Wil je het leukste chocolade cadeau geven?